Zwanger

Zwanger

zwanger-img

Gefeliciteerd met jullie zwangerschap!

Aanmelden/ inschrijven

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent kun je je bij ons inschrijven.

Eerste kennismaking

In de zevende of achtste  week van je zwangerschap is je eerste afspraak op de praktijk. Lees verder

De eerste kennismaking is belangrijk daarom stellen wij het op prijs als je partner meekomt. Deze afspraak beginnen we met het maken van een eerste echo gevolgd door het intakegesprek, dit duurt ongeveer 1 uur en is bedoeld om kennis te maken. We geven informatie over de zwangerschap en bespreken vragen over je gezondheid en die van jouw partner, familieleden en het eventuele verloop van een vorige zwangerschap, bevalling en kraambed.

 Ook krijg je de Woezel & Pip zwangerschapskoffer mee met informatieve folders, magazines, kortingsbonnen en samples.

Termijnecho

Bij je 2e afspraak maken we  een termijnecho, hiermee wordt je uitgerekende datum vastgesteld.


Prenatale Screening

Tijdens de eerste controle vragen we of je meer informatie wilt over onderzoeken die mogelijk zijn bij je ongeboren kind. Er wordt bij deze onderzoeken gekeken naar mogelijke afwijkingen. Dit heet prenatale screening. Er zijn drie soorten onderzoeken, welke niet verplicht zijn. Je beslist zelf of je ze wilt of niet. Het is fijn als je van te voren al iets van deze onderwerpen af weet, door op onderstaande website te kijken:

Meer informatie vind je op de website van www.pns.nl

 

WEL OF GEEN PRENATALE SCREENING/COUNSELING

Het maken van een keuze voor wel of geen prenatale screening kan erg lastig zijn.  Tijdens het counselingsgesprek krijg je hierover uitgebreid informatie van de verloskundige als je dit wilt. De informatie kun je thuis ook rustig nalezen in de folders die wij meegeven.

Je kunt ook via onderstaande link een keuzetest doen.

Keuzetest

Hieronder volgt de uitleg over de diverse onderzoeken die onder prenatale screening vallen.

NIPT

De NIPT(niet-invasieve prenatale test) is een bloedtest. Hiermee kun je in je bloed laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat jouw kind down-edwards- of patausyndroom heeft.

Meer informatie vind je op de website van www.pns.nl

Structureel Echoscopisch Onderzoek (13 en 20 weken echo)

De dertien en twintig weken echo zijn uitgebreide medische echo’s

 13 weken echo

Bij deze echo’s wordt gekeken of de baby geen aangeboren afwijkingen heeft (voor zover we dat op een echo kunnen zien). Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, andere belangrijke organen en het aangezicht. Deze echo’s zijn niet verplicht.

Vanaf 1 september 2021 kun je ervoor kiezen om een 13 weken echo (eerste trimester SEO) te laten maken. Dit is een medisch onderzoek dat kan plaatsvinden tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwangerschap. Met de 13 weken echo kunt je al vroeg in de zwangerschap laten onderzoeken of jullie kindje ernstige lichamelijke afwijkingen heeft.

Bij de 13 wekenecho kan de echoscopist niet zeggen of jouw kind een jongen of een meisje is.

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.

Info 13 weken echo

 

20 weken echo

Met de 20 weken echo (tweede trimester SEO) wordt onderzocht of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 weken echo is geen pretecho, maar een medisch onderzoek.

Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van jullie kindje. Daarbij kunnen lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of jullie kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.Bij de 20-weken echo is het beoordelen van het geslacht onderdeel van het medisch onderzoek. Je kunt dan zelf beslissen of je dit wilt weten of niet.

Info 20 weken echo

Kijk hier de video over de 13/20 weken echo


Zwangerschapscontroles

Je komt gemiddeld veertien keer bij de verloskundige op de praktijk. Als je vaker wilt komen kan dat.

Elke controle duurt bij ons ongeveer 15/30 minuten. Lees verder

Dit is een gesprek waarin er goed geluisterd wordt naar je vragen, klachten en ook je leuke belevenissen, ervaringen en algemene zwangerschapsgevoelens. Je bloeddruk wordt gemeten, de groei van je buik en kindje worden gecontroleerd en het hartje wordt beluisterd.
De frequentie van de volgende zwangerschapscontroles:
T/m de 24ste week: om de vier weken
Vanaf de 24ste week tot de 30ste week: om de drie weken
Vanaf de 30ste tot de 36ste week: om de twee weken
Van de 36ste week tot de bevalling: om de week

Aanvullende controles

Urinecontrole Lees verder

Is niet standaard en wordt alleen bij indicatie gehouden. Er wordt gekeken naar het eiwit- en suikergehalte in je urine.

Wegen Lees verder

is niet standaard, maar als je wilt, dan kun je ook gewogen worden.

 

Voorbereiding op de bevalling Lees verder

in de 36ste week van je zwangerschap wordt de bevalling met jou en je partner doorgesproken. Dit gesprek duurt 30 minuten. Je krijgt uitleg wanneer en hoe de bevalling begint en wanneer jullie ons moeten bellen. Heel belangrijk vinden wij het om jouw wensen door te spreken: de baringshouding, de plaats en de sfeer van de bevalling en ook de mogelijkheden van eventuele pijnbestrijding.

Echo’s

Tijdens je zwangerschap worden een aantal echo’s gemaakt. Hierdoor houden wij de groei en ontwikkeling van je kindje tijdens de zwangerschap goed in de gaten. Meer informatie over de echo.

Borstvoeding

Je krijgt uitgebreide informatie over borstvoeding. Als je kindje geboren is kunnen jullie hier volop ondersteuning en begeleiding bij verwachten. Er wordt door de kraamverzorgende, verloskundige en eventueel de lactatiekundige ruim de tijd voor genomen. Dit doen wij met veel plezier. Kan of wil je geen borstvoeding geven, dan begeleiden we je bij het geven van kunstvoeding.

Bij de verzekering kun je een kraampakket kosteloos opvragen. Hierin zitten allerlei handige artikelen voor bevalling en kraamtijd. Bij een thuisbevalling is dit kraampakket noodzakelijk.

Na de bevalling

Gedurende acht tot tien dagen na de bevalling komt onze verloskundige regelmatig op kraamvisite om te kijken hoe het met jou en je kindje gaat. Zes weken na de bevalling zijn jullie met de baby van harte welkom op de praktijk voor nacontrole.

Contact