Zwanger

Zwanger

zwanger-img

Gefeliciteerd met jullie zwangerschap!

Aanmelden/ inschrijven

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent kun je je bij ons inschrijven.

Eerste kennismaking

In de zevende of achtste  week van je zwangerschap is je eerste afspraak op de praktijk. Lees verder

De eerste kennismaking is belangrijk daarom stellen wij het op prijs als je partner meekomt. Deze afspraak beginnen we met het maken van een eerste echo gevolgd door het intakegesprek, dit duurt ongeveer 1 uur en is bedoeld om kennis te maken. We geven informatie over de zwangerschap en bespreken vragen over je gezondheid en die van jouw partner, familieleden en het eventuele verloop van een vorige zwangerschap, bevalling en kraambed.

 Ook krijg je de Woezel & Pip zwangerschapskoffer mee met informatieve folders, magazines, kortingsbonnen en samples.

Termijnecho

Bij je 2e afspraak maken we  een termijnecho, hiermee wordt je uitgerekende datum vastgesteld.

Prenatale screening

De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen. Gelukkig komen veel kinderen gezond ter wereld. Prenatale Screening tijdens de zwangerschap  spoort eventuele complicaties, ziekten en aandoeningen vroegtijdig op. Doel hiervan is zo snel mogelijk met een behandeling te beginnen of handelingsopties te bieden. De Prenatale screening  is niet verplicht maar op eigen verzoek.

De Prenatale screening tijdens de zwangerschap is gericht op:

  • Het bepalen van een eventueel verhoogde kans op down-, edwards- en patausyndroom  door middel van bloed en/of echo onderzoek.
  • Het opsporen van lichamelijke afwijkingen door middel van een echo bij 13 en 20 weken zwangerschap.

WEL OF GEEN PRENATALE SCREENING/counseling

Het maken van een keuze voor wel of geen prenatale screening kan erg lastig zijn.  Tijdens het counselingsgesprek krijg je hierover uitgebreid informatie van de verloskundige. De informatie kun je thuis ook rustig nalezen in de folders die wij meegeven.

Je kunt ook via onderstaande link een keuzetest doen.

Keuzetest

NIPT

Besluit je dat je de screening op down-, edwards- en patausyndroom wilt, dan krijg je het volgende onderzoek:

Meer informatie vind je op de website van www.pns.nl

Structureel Echoscopisch Onderzoek

De 13 en 20 weken echo wordt ook wel het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. De echoscopist bekijkt uw kind van top tot teen. Zij kijkt of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ze kijkt ook of uw kind goed groeit, of er voldoende vruchtwater is en waar de moederkoek (placenta) zit.. Deze echo is niet verplicht maar op eigen verzoek (zie prenatale screening).. De 13 en 20 weken echo zijn geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien bij deze echo’s.

De echo’s wordt uitgevoerd bij ons op de praktijk en wordt volledig vergoed door de zorgverzekering en valt ook niet onder het eigen risico. Je hebt dus geen extra kosten.

Als bij de echo’s iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. Meestal zal je vervolgonderzoek worden aangeboden. Dit bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek in een gespecialiseerd ziekenhuis. Vervolgonderzoek kan nodig zijn. Uitkomsten van de onderzoeken worden uitgebreid met je besproken in gesprekken met medisch specialisten.

Meer informatie vind je op www.pns.nl

Kijk hier de video over de 13/20 weken echo

Zwangerschapscontroles

Je komt gemiddeld veertien keer bij de verloskundige op de praktijk. Als je vaker wilt komen kan dat.

Elke controle duurt bij ons ongeveer 15/30 minuten. Lees verder

Dit is een gesprek waarin er goed geluisterd wordt naar je vragen, klachten en ook je leuke belevenissen, ervaringen en algemene zwangerschapsgevoelens. Je bloeddruk wordt gemeten, de groei van je buik en kindje worden gecontroleerd en het hartje wordt beluisterd.
De frequentie van de volgende zwangerschapscontroles:
T/m de 24ste week: om de vier weken
Vanaf de 24ste week tot de 30ste week: om de drie weken
Vanaf de 30ste tot de 36ste week: om de twee weken
Van de 36ste week tot de bevalling: om de week

Aanvullende controles

Urinecontrole Lees verder

Is niet standaard en wordt alleen bij indicatie gehouden. Er wordt gekeken naar het eiwit- en suikergehalte in je urine.

Wegen Lees verder

is niet standaard, maar als je wilt, dan kun je ook gewogen worden.

 

Voorbereiding op de bevalling Lees verder

in de 36ste week van je zwangerschap wordt de bevalling met jou en je partner doorgesproken. Dit gesprek duurt 30 minuten. Je krijgt uitleg wanneer en hoe de bevalling begint en wanneer jullie ons moeten bellen. Heel belangrijk vinden wij het om jouw wensen door te spreken: de baringshouding, de plaats en de sfeer van de bevalling en ook de mogelijkheden van eventuele pijnbestrijding.

Echo’s

Tijdens je zwangerschap worden een aantal echo’s gemaakt. Hierdoor houden wij de groei en ontwikkeling van je kindje tijdens de zwangerschap goed in de gaten. Meer informatie over de echo.

Borstvoeding

Je krijgt uitgebreide informatie over borstvoeding. Als je kindje geboren is kunnen jullie hier volop ondersteuning en begeleiding bij verwachten. Er wordt door de kraamverzorgende, verloskundige en eventueel de lactatiekundige ruim de tijd voor genomen. Dit doen wij met veel plezier. Kan of wil je geen borstvoeding geven, dan begeleiden we je bij het geven van kunstvoeding.

Bij de verzekering kun je een kraampakket kosteloos opvragen. Hierin zitten allerlei handige artikelen voor bevalling en kraamtijd. Bij een thuisbevalling is dit kraampakket noodzakelijk.

Na de bevalling

Gedurende acht tot tien dagen na de bevalling komt onze verloskundige regelmatig op kraamvisite om te kijken hoe het met jou en je kindje gaat. Zes weken na de bevalling zijn jullie met de baby van harte welkom op de praktijk voor nacontrole.

Contact